Robotisering laat aantal banen in financiële dienstverlening dalen

Dat blijkt uit onderzoek van Onguard onder ruim 300 CFO’s en financiële professionals. Zij onderzochten de trends en ontwikkelingen waarmee CFO’s en andere financieel professionals denken te maken te krijgen in de komende jaren.

Ongeveer driekwart van de professionals gaf aan dat zij verwachten dat banen gaan verdwijnen door robotisering. Naast blockchain worden artificial intelligence (AI) en het gebruik van big data aangewezen als snel groeiende vormen van robotisering en zaken waarmee financials nu al te maken hebben. Een kwart van de onderzochte financials geeft aan dat aanpassingsvermogen en persoonlijke ontwikkeling voor de hedendaagse financial de belangrijkste reactie is op de veranderende markt. Financials moeten, zo klinkt het, aan de slag met hun eigen, onderscheidende kwaliteiten.

Nieuwe baankansen door robotisering
Het onderzoek onderschrijft de trend die al langer is ingezet en die ook zichtbaar is andere markten dan de financiële branche. Waar automatisering en digitalisering toenemen, verandert de rol van de professional. Belangrijk om daarbij te beseffen is–en dat geeft Onguard ook aan–dat er niet alleen banen gaan verdwijnen, maar dat er ook nieuwe (baan)kansen zullen ontstaan.

Robotisering is een motor voor groei
Invloedrijke Instituten zoals het World Economic Forum (WEF) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houden zich ook bezig met de invloed van robotisering. Het IMF schrijft: ‘De impact van technologie is disruptief en tegelijkertijd een motor voor groei.’ Voor de financial van de toekomst betekent dat dat voorbereiding de sleutel tot succes is. Toekomstige banen vereisen een andere focus. De professional die in de toekomst een gezaghebbende functie heeft, is nu al bezig met zijn of haar skillset om de steeds intensievere relatie met technologie te kunnen managen.

Hoe future proof ben jij als financial?